utorak, 11. travnja 2017.

Veliki tjedan - Lisbeth Burger


Na Cvjetnu nedjelju daj djetetu grančicu palme, šimšira ili macica i povedi ga u crkvu na blagoslov. Dijete je već čulo zgodu o svečanom ulasku Spasitelja u Jeruzalem. Reci mu: 
"Zato dragi Bog blagoslivlje danas naše gračice." 
Zatim postavi grančice u sobu uz križ, ili na povišeno mjesto, da se ne oštete i ne unište. One nam donose u kuću Božji blagoslov.

Djetetu, koje polazi u školu, možeš protumačiti dublji smisao toga. Sjeti ga, kako su na taj dan ljudi klečali i slavili Spasitelja. A što se dogodilo nekoliko dana kasnije? Gdje su bili na Veliki Petak slijepi, hromi, bolesni i svi ostali, kojima je Gospodin pomogao? Ni jedan nije došao i rekao: "Taj čovjek je pravedan. On je meni učinio dobro." 

Gledaj, drago dijete, zato ćemo ponijeti kući ove posvećene grančice i staviti ih uz križ (ili sliku). Neka nas sjećaju, da nikada ne budemo kukavice kao onaj narod na Veliki Petak. Ti dobro znaš, ako zlo činimo, pa makar samo iz ljudskog obzira, već je to veliki prekršaj. Time kao da kažemo, da nećemo nikakve veze s dragim Spasiteljem. Zato Mu ovakovim načinom zadajemo jednake boli kao onda onaj narod. Neka nam stoga ove grančice budu obrana i blagoslov duše.

U velikom tjednu zapali ispod križa svijeću ili žižak i reci malom djetetu: Ove će sedmice gorjeti svijetlo kraj križa, da neprestano govori Spasitelju: "Ja Te ljubim." Pa i ti koji puta kroz dan, kada dođeš u blizinu tog svijetla, reci, tako da te dijete čuje: "Dragi Spasitelju, ja Te ljubim, jer si za mene umro na križu."

Ne žali taj mali izdatak za dragoga Boga. On ne traži doduše, da Mu što poklanjamo. Ali iskusili smo stotinu puta u životu, da nam se uvijek mnogostruko vraća svaki izdatak učinjen njemu za ljubav. I drugi su to isto iskusili.

Na Veliki četvrtak održi u svojoj obitelji kratku pobožnost. Taj dan zaslužuje, da mu posvetimo više pažnje. Sakupi u kuhinju ili sobu oko križa sve svoje ukućane: djecu, slugu, služavku i sve ostale, koji s tobom stanuju pod istim krovom. Zapjevajte koju lijepu, staru korizmenu pjesmu, zatim neka otac ili koje odraslije dijete pročita evanđelje o posljednjoj večeri i Isusovu putu na Maslinsku Goru, da umre za nas. Prije toga naredio je Presveti Oltarski Sakramenat. Nije nas htio ostaviti same. Htio je uvijek ostati uz nas. Zato je učinio tako, da bude uvijek prisutan u maloj Hostiji. Sv. Hostija je pravi dragi Bog. To je onaj mali bijeli kruh, koji nam gospodin župnik pokazuje kod sv. Mise. U njoj je dragi Isus. U toj maloj sv. Hostiji stanuje dragi Isus kod nas u svetohraništu.

Zato Ga ne smijemo ostaviti samoga u crkvi u Presvetom Sakramentu. On želi doći u naše srce u obliku sv. Hostije. Radi toga ćemo naskoro ići na sv. Pričest i tako Ga razveseliti."

Na taj način možeš već petogodišnjem djetetu prikazati prisutnost Kristovu u Presvetom Otajstvu. Ono će najvažnije razumjeti: u maloj hostiji nalazi se dragi Isus. Prva pouka o tome jest jednostavna objava istine, bez ikakova tumačenja. Djelovanje u duši djeteta moramo povjeriti također i milosti Duha Svetoga. Kao što dragi Bog, bez našega sudjelovanja, daje da se u polju razvije zrno sjemena, tako će se isto i sjeme svete vjere, koje ti posiješ u duši djeteta, razviti i napredovati. Iza toga izmoli molitvu, koju molite svaki četvrtak u korizmi. Ti su dani u Velikom tjednu osobito sveti. Od Velikoga četvrtka ne zvone zvona. Ona se žaloste, jer je Isus umro. U crkvi, kraj svetoga groba vlada sveta tišina. Kraj mrtvoga Spasitelja gore tolike svijeće, a on leži među prvim proljetnim cvijećem. Uzmi dijete i povedi ga da pozdravi dragoga Spasitelja. Veća djeca neka na Veliki petak čitaju muku Isusovu. Neka djeca na taj dan učine neku posebnu žrtvicu. Poslije podne povedi ih na šetnju. Nemoj kao inače poslati djecu da se igraju na ulicu. Za vrijeme večernjih sati nastoj da molitvu obave točno i ispravno. Neka se tome pridruže i ostali članovi obitelji. Odrasliji neka očiste posudicu za svetu vodu, pa će za Uskrs donijeti svježe svete vode.

Prestani, molim te, s ružnim običajem, da se proljetno čišćenje stana odredi za Veliki tjedan. To možeš učiniti i kasnije. Spretne domaćice obave veliko spremanje stana poslije Uskrsa. Još i danas mi se naježi koža, kad se sjetim iz svoje mladosti tog ružnog običaja, koji je onda bio uvriježen! Onda nemamo vremena ni da na kratko odemo u crkvu. O kakvom uskrsnom raspoloženju duše nema ni govora. K velikim blagdanima neka nam uvijek bude prva briga za njegu duše. Uskrs je jednom u godini, a za čišćenje stana preostaje nam još dosta drugoga vremena. U Velikom kao i u Božićnom tjednu nastoj, da imaš što više vremena za svoju djecu i obitelj. 

Velika Subota osobito privlači u crkvu mali svijet, napose dječake. Zato pođu s djecom u crkvu, da vide kako se blagoslivlja vatra, uskrsna svijeća i voda. Ako možeš, podaj dječacima kakvu limenu kutijicu, neka donesu posvećenog žara od ugljena, a djevojčicama bocu za posvećenu vodu. Kad stignete kući, ulijevaj u škropionicu posvećenu vodu i tumači: "Prije su se na Uskrs krstili kršćani. Zato se još i danas voda za krštenje blagoslivlja na današnji dan." Napunivši posudicu vodom nastavi: "Neka nas ta sveta voda sjeti, da smo i mi jednom kršteni. Onda je kum mjesto nas govorio i obećao da ćemo uvijek biti vjerna djeca Božja. Sjetimo se toga, kad uzimamo svetu vodu i molimo: "Gospodine, moli Te, da Ti uvijek ostanem vjeran." Ako smo bili zločesti da smo pogriješili, tada moramo moliti: "Dragi Bože, operi mi dušu od svih mojih pogrešaka i grijeha! U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen."

Lisbeth Burger 1944. - "Majko uči me moliti" str. 103. - 107.



Nema komentara:

Objavi komentar