nedjelja, 4. prosinca 2016.

Sve iz ljubavi prema Isusu


Ljubav je nužna svakom ljudskom srcu. Čovjekom upravlja ljubav ili prema dobru ili prema zlu. Stoga je od najveće važnosti za svakog čovjeka, posebno za mladića, da aktivna, praktična, trajna, nepokolebljiva ljubav prema Bogu treba živjeti u njegovom srcu – to je od najveće važnosti za mladića, budući je borba protiv trostrukog neprijatelja – đavla, svijeta i požude tijela – najžešća i najodlučnija. 

Ako ti, dragi moj mladiću, dok se još raduješ zlatnim danima mladosti, ne uspiješ steći kontrolu nad đavlom, svijetom i požudom tijela, onda će pobjeda u kasnijem razdoblju života postati vrlo teška, možda čak i nemoguća, a u tom slučaju nikada nećeš osvojiti nebesku krunu koja je nagrada onima koji pobjeđuju. 
Ali kako i kojim sredstvima ćeš ti pobijediti? Samo i potpuno kroz moć ljubavi. 

Salomon – Pjesma nad pjesmama – Ljubav je jaka kao smrt. Mnoge vode ne mogu ugasiti ljubav niti je rijeke potopiti. 

Ali samo prava ljubav, ljubav prema Bogu, ima moć pobijediti đavla, svijet i požudu tijela. Stoga dozvoli pravoj, praktičnoj, trajnoj ljubavi prema Bogu i Kristu da bude tvoja zvijezda vodilja; neka ona bude glavni izvor tvog života; neka te ona pokreće i ohrabruje. 

Moraš naučiti reći iz svog srca s apostolom sv. Pavlom: „Jer ljubav Kristova nagoni nas.“ (2 Kor 5:14), jer samo tada ćeš moći govoriti o pobjedi. Bez ljubavi ne može se postići nikakva pobjeda ni u kakvom području. Mi učimo to iz svete i neprosvjećene povijesti svakog pojedinog čovjeka. Ljubav, kako je se uobičajeno razumije, pobjeđuje u dobru kao i u zlu.

Što je, na primjer, nadahnulo i potaknulo mnoge domoljube da marširaju neustrašivo u borbu i da čine sva ta besmrtna herojska djela o kojima čitamo na stranicama povijesti? Bila je to ljubav – ljubav prema svojoj domovini.

Što je to potaknulo Napoleona Velikog da nikada ne odmara, već da tjera svoja pobjednička bojna kola kroz sve europske zemlje? Bila je to ljubav – ljubav prema slavi.

Što je to navelo škrtca da se odupre najjačim instinktima, želji za hranom i pićem, i da se doslovno izgladni do smrti, dok posjeduje škrinju punu zlata? Bila je to ljubav – ljubav prema novcu.

Što je navelo invalida da pobijedi strah i muku i podvrgne se najbolnijoj i opasnoj operaciji? To je ljubav – ljubav prema svom vlastitom životu, zbog kojeg sve želi riskirati.

Što daje povod majci da se tako često odriče svoje vlastite lagodnosti i udobnosti, te žrtvuje novac, vrijeme, san, zdravlje i sve drugo što može nazvati svojim, za dobrobit bolesnog djeteta? To je ljubav – njezina velika ljubav prema svom djetetu.   

Što omogućava pobožnom bračnom paru da nadvladaju svoje sebične želje? Ljubav – ljubav koja bi trebala postojati između muža i žene.

Što je to navelo sv. Vinka Paulskog da postiže nad sobom herojsku pobjedu i da dozvoli da ga zatvore u tamnicu s otpadnicima ljudskog roda, s nesretnim robijašima osuđenima na galije? Bila je to ljubav - ljubav prema njihovim besmrtnim dušama. 

Kako je bilo moguće da neiskazani broj svetih mučenika, među kojima su bile i nježne djevice i mala djeca, odbace ne samo čast, slobodu, bogatstvo, zdravlje, radosti obiteljskog života, već da se odreknu i svojih života uz strašne muke? To je jedino bilo moguće snagom ljubavi – ljubavi prema njihovom Otkupitelju; oni su rekli s apostolom: „Jer ljubav Kristova nagoni nas.“

A kako je najveća i najslavnija pobjeda zabilježena u analima ljudskog roda postignuta, pobjeda nad grijehom, smrću i paklom, božanska pobjeda našeg Spasitelja, kada je on izdahnuo na Kalvariji? To je uistinu bila konačna pobjeda ljubavi – pobjeda božanske i beskrajne ljubavi prema jadnim Adamovim sinovima.

Takva je, dragi moj mladi čitatelju, svepobjeđujuća snaga ljubavi. A ako znaš da je ona strogo nužna za tebe da nadvladaš požudu očiju, požudu tijela i oholost života, da bi pobijedio i nosio pobjedničku krunu u Nebu, kako je utješna pomisao da ćeš to uspjeti snagom ljubavi, ljubavlju prema Kristu!

A On, Spasitelj svijeta, učinio je tako lakim za nas da Ga ljubimo, jer je On prvi ljubio nas i učinio je toliko za nas. Zar nije prije teško ne ljubiti tog božanskog Otkupitelja?



Stoga dozvoli pravoj i potpunoj ljubavi prema Bogu da uđe u tvoje srce i tamo prebiva. Ta ljubav teče iz svetohraništa, iz Sakramenta ljubavi. Ovoga trenutka Spasitelj kuca na vrata tvoga srca. Otvori mu vrata; dozvoli mu da uđe; neka u tebi zapali Svoju ljubav. Moli, moli: Srce Isusovo koje goriš ljubavlju prema meni, ražari moje srce ljubavlju prema Tebi!

Tako ćeš pobijediti snagom ljubavi; pobijedit ćeš svoje nečiste i zle strasti; ta grješna vatra bit će ugašena svetom vatrom prave ljubavi prema Bogu. Tama skriva tvoju budućnost; tko može ukloniti veo koji je krije? Možda je puna oluja i borbi; ali ako ljubav Kristova vlada u tvom srcu, sigurno ćeš proći kroz dugi dan života i tamnu noć smrti. 

Velečasni Francis Xavier Lasance - knjiga "Vodič za mladiće" Str. 80. - 84.

Nema komentara:

Objavi komentar