srijeda, 16. studenoga 2016.

Odjeća kao znak vjere




Polarizacija mode

Kada hodamo niz glavnu ulicu bilo kojeg grada ove zemlje, ne možemo propustiti primijetiti polarizaciju odjevnih stilova. Moda ili ubrzano ide prema sofisticiranoj golotinji ili prema bojažljivom pridržavanju radikalnog islama. Zapadnom modom uvjerljivo upravlja želja za uništavanjem kreposti. To je dio raširene masonske kulturne revolucije koja bijesni još od šezdesetih. Muslimanska moda je reakcija na zapadnu modu, ali i njom kao da upravlja želja za religioznim i političkim sukobom.

Katolička moda

A što je s katolicima? Gdje mi stojimo u odnosu na taj polarizirajući raspon mode? Da bismo odgovorili na to pitanje, jedna stvar mora biti jasna. Gdje mi stojimo treba biti određeno principima prirodnog zakona koje onda Crkva primjenjuje i naučava. Crkva nas uči da je čednost krepost. To je navika koju treba steći da bismo se svidjeli Bogu. Čednost kod muškaraca i žena može biti definirana kao pristojno sustezanje oko bilo kojeg čina koji bi kod sebe ili drugih potaknuo na požudu. Čednost treba biti ne samo u odijevanju, već i u riječima i djelima. 




Znakovi vjere

Ono što nosimo treba stoga biti određeno krepošću čednosti; ali također i milosrđem, razboritošću, pobožnošću i poslušnošću. Ono što nosimo treba biti obzirno prema drugima, praktično (nositi odijelo kod kopanja u vrtu nije praktično), u skladu s običaju, staležom u životu i poštivanjem mjesta te slijedeći pravila (školske uniforme u školi). 

Crkvena moda 

Pogotovo nedjeljom, radi se o čednosti, uviđavnosti, praktičnosti, običaju i pravilu Crkve da se potrudimo biti posebno pristojno odjeveni kada idemo u crkvu. Mi trebamo nositi svoju najbolju odjeću. Kada se klanjamo Bogu u crkvi trebamo pokazati vanjskim znakom naše odjeće naše unutarnje određenje poštovanja. Naša odjeća je znak naše vjere. Upravo kao što svećenik koji je nemaran u načinu kako služi Misu ometa vjernike, tako i vjernici koji su neprikladno odjeveni u crkvi ometaju svećenika. Traperice i sportske majice na nedjeljnoj Misi, na primjer, nisu znak vjere; one su neprikladne. 

Svakodnevna moda

Vjera nije samo za nedjelju. Svi katolici trebaju prakticirati kreposti čednosti, milosrđa, razboritosti i poslušnosti u načinu kako se odijevaju gdje god da jesu. Čednost je, međutim, posebno važna, jer je to područje gdje sotona napada najžešće. Ako ste ikada plivali u moru, možda ste bili uznemireni kada ste otkrili da vas je nakon svega nekoliko minuta nepažnje struja povukla trideset metara od plaže. Tako je i s onima koji žive u svijetu; njih prelako odnesu struje mode, a da ne primijete – ne prema nošenju ustrašenog nikaba ili burke, već prema nečednosti. Ako katolici trebaju biti negdje u rasponu mode, onda trebamo biti tamo gdje smo najistaknutiji znak jedine prave vjere.


p. Robert Brucciani

Nema komentara:

Objavi komentar