ponedjeljak, 7. ožujka 2016.

Ljubljenje



 WINFRID HERBST, S.D.S.
Je li ljubljenje griješno?



Moramo razlikovati ljubljenje i „ljubljenje“. Prvo ćemo navesti četiri kategorije poljubaca:
1.      Poljupci koji su jednostavno sveti i ljupki simbol te se koriste da se izraze duboki i lijepi osjećaji, naravno, nisu griješni: poljupci između majke i djeteta, poljupci između muža i žene, poljupci utisnuti u svete predmete, poput Biblije, raspela, biskupovog prstena, relikviju sveca, oltar, ruku svećenika, itd.; poljupci utisnuti na neki dragi predmet poput zastave domovine, rodnu zemlju, ruku dobročinitelja, itd..
2.      Nestrastveni poljupci - oni koji su takve prirode da ne bude strasti normalne osobe - nisu griješni sami po sebi, iako mogu lako pripremiti put za strastvene poljupce, osobito kad ih razmjenjuju mlade osobe suprotnog spola. U takvim poljupcima osjeća se stvarna privrženost, ali obično nema uzbuđivanja strasti. Poljubac te vrste nije griješan, čak i ako se dogodi između mlade djevojke i njezinog pratioca. Zaručnici, da bi njegovali međusobnu ljubav, mogu koristiti takve poljupce i zagrljaje, ali moraju zapamtiti da trajno grljenje i ljubljenje, čak i ovog tipa bez strasti, može lako dovesti do ozbiljnih napasti, i zato to treba izbjegavati.
3.      Ljubljenje zbog uzbuđenja, zbog ushićenja (iako ne spolnog) koje uzrokuje „ubrzanje pulsa i disanja što uzrokuje osjećaj veselja“ nije samo po sebi griješno ako nema reakcije u reproduktivnim organima. Ali takvi poljupci u određenim okolnostima vrlo lako postaju izvor opasnosti jer pripremaju put za buđenje strasti. Ljubljenje u duhu nestašnosti, npr. ukradeni poljubac ili ljubljenje samo zbog isprobavanja je jedva grijeh protiv šeste zapovijedi, ali može biti povreda kreposti čistoće.
4.      Strastveno ljubljenje, samo zato što je intenzivno i strastveno te budi spolni užitak je zabranjeno pod kaznom teškog grijeha. Poljupci koji na početku nisu strastveni, obično to postanu ako traju neko vrijeme, tako da se produljeno ljubljenje smatra strastvenim. Ukratko, svako ljubljenje koje budi spolni užitak ozbiljan je grijeh zbog same namjere. Ne postoji niti najmanja sumnja u umu pristojnog muškarca ili žene da ljubljenje između nevjenčanih osoba postaje griješno kada strasti preuzmu vodstvo. Bog i priroda su namjenili da poljubac potakne strasti između muškarca i žene. Poljubac u tim uvjetima je normalan i prirodan uvod za fizičko sjedinjenje. Mi ne možemo govoriti općenito o tome je li ljubljenje griješno ili nije. Mi moramo svakom slučaju pristupiti pojedinačno.

Može li djevojka biti prestroga u vezi poljubaca, milovanja i drugih intimnosti s mladićem s kojim izlazi?

Kao prvo, postoji veliko općenito pravilo za izlaženje. Stvari poput držanja za ruke, sjedenja u krilu, ljubljenja, milovanja, maženja, grljenja i drugih intimnosti vrlo su opasne. Takva ponašanja djeluju podmuklo, ali direktno na živčani sustav našeg tijela i čine ga bolesno osjetljivim; ona bude emocije i strasti i, prečesto, one čine koji su neupitno nečedni. Radi se o vrlo jasnom slučaju kada se osoba dovede u ozbiljne napasti koje redovito završavaju padom. Zato su sve te stvari obično griješne, i zato nema istine u tome kad se kaže:“Nema ništa loše u tome.“ To je veliko općenito pravilo.
Zato je jasno da nijedna djevojka ne može biti prestroga u tim stvarima. Ako je mladić nezadovoljan zbog djevičanske čednosti i razboritosti dobre djevojke i inzistira na dokazima njezine privrženosti na način koji smo spomenuli gore i prijeti prekidom svojeg prijateljstva ako ih ne dobije, onda ga ona jednostavno treba pustiti. Pravi će se gospodin i kavalir diviti i ljubiti još više onu djevojku koja je čvrsta u svom stavu oko čednosti. Takav će biti idealan suprug. Savršeno je ispravno da djevojka bude jako stroga. Neka Bog blagoslovi takve djevojke! One su zaista mudre.

Kada mladić izlazi s djevojkom bez namjere da ju oženi, bi li on griješio kada bi ju poljubio? Je li strastveno ljubljenje za vrijeme hodanja smrtni grijeh? Kada je poljubac grijeh, a kada nije?

Zaručnici smiju izmjenjivati međusobne znakove privrženosti i ljubavi, ali u određenoj mjeri. Čedan poljubac je jedan takav znak privrženosti. Ali on mora ostati čedan, a ne postati svojevoljno strastven i senzualan, i tako ozbiljno griješan. On će tako lako postati griješan i ako se često ponavlja na istom sastanku. Jedan prijateljski i čisti poljubac za laku noć nije opasan za zaručene parove. Ali on mora biti dovoljan. Strastveni i produljeni poljupci su smrtni grijeh jer nude priliku i povod za ozbiljne senzualne osjećaje i zadovoljstva.
Povezano s pitanjem kada je ljubljenje griješno, a kada nije, može se općenito reći da svako vladanje koje tebe i tvog partnera izlaže bliskoj opasnosti za popuštanje nečistoći u mislima, želji, osjećaju ili činu je smrtni grijeh. I ako kažeš da strastveno ljubljenje ne uključuje tu opasnost za tebe i tvoju prijateljicu, ti se ozbiljno zavaravaš. Takva tvrdnja ukazuje na oslabljenu savjest i zaslijepljenu dušu. Parovi koji su na početku ili koji već dugo izlaze i nisu još zaručeni ne bi se trebali upuštati u ljubljenje i slično pokazivanje intimne i žarke ljubavi jer njihova veza nije još toliko bliska da bi imali pravo na to. Ako rano počnu s tim ljubavnim praksama, postoji svaka opasnost da će od onoga što djeluje nevino i čedno nastaviti s onim što znaju da nije, i veličina štete i katastrofe koja će se oboma dogoditi će vjerojatno nadmašiti njihove proračune.
Mi vjerujemo da će vam gore navedeni principi pomoći da djelujete ispravno u svim okolnostima koje se mogu dogoditi. Dodajemo ipak, kao ozbiljno upozorenje, da iako postoje oni koji nemaju zle misli ili želje kod ljubljenja i maženja, oni mogu biti prilika za velike grijehe nemoralnih misli, želja i emocija za svoje partnere. Zapamtite ovo sigurno i jednostavno pravilo: “Kada ste sami nikada nemojte činiti ništa što biste se sramili raditi u prisutstvu svojih roditelja; ili što bi se sramili njima prepričati.“

Je li  grijeh dati momku poljubac za laku noć nakon što ste s njim proveli ugodnu večer?

To ovisi o mnogim stvarima. Ako je taj poljubac čist, čedan, prijateljski, u prolazu i ne daje nijednom priliku za nečiste misli, želje ili osjećaje na koje se pristaje, onda to nije grijeh. Ali oni koji još nisu zaručeni ne bi trebali davati nikakve poljupce ili na sličan način pokazivati svoju intimnu ljubav. Nemojte to raditi! To je opasno. Zaštitite sebe i mladića koji vam se sviđa tako što ćete se suzdržati od svih nepravovremenih intimnosti. Ako to još nije griješno, može uskoro postati i voditi u štetu i katastrofu koja će nadmašiti vaše proračune. Nemojte to raditi! Mladić s pravilnim osjećajem za krepost i čast će uvijek brinuti o djevojčinoj čednosti i nevinosti tako što će paziti da je sve primjereno. On će je još više voljeti zbog toga. On će vidjeti to što ona odbija čak i čedan poljubac kao znak njezine velike stidljivosti i straha da postepeno ne bude nagovorena na nešto što ona smatra gubitkom svojeg najvećeg blaga. Budite sigurni u jedno: djevojka koja lako i spremno daje takve privilegije mladiću gubi njegovo poštovanje i to s pravom. Takav mladić će normalno zaključiti da je ona spremna podati svoje usne svakome tko naiđe, i koja je zasigurno to već i učinila. Niti jedan katolički gospodin ne želi takvu djevojku.




Nema komentara:

Objavi komentar